Hong Kong sacrifică 2.000 de hamsteri, după apariția unui focar de COVID-19

Hong Kong sacrifică 2.000 de hamsteri, după apariția unui focar de COVID-19
Hong Kong anunță că 2.000 de hamsteri vor fi sacrificați după apariția unui focar de COVID-19/FOTO: Pixabay
Publicat: 18/01/2022, 18:29
Actualizat: 18/01/2022, 18:46

Hong Kong a avertizat populația să nu pupe animalele de companie și a ordonat marți sacrificarea în masă a hamsterilor, spre indignarea iubitorilor de animale, după ce 11 dintre rozătoare au fost testate pozitiv pentru COVID-19, transmite Reuters.

Un recent caz de coronavirus la oameni, identificat la un angajat al unui magazin de animale de companie, a determinat verificarea a sute de animale din teritoriul controlat de chinezi, iar 11 hamsteri au fost găsiți infectați, au declarat oficialii.

În consecință Hong Kong-ul a luat decizia ca 2.000 de hamsteri să fie sacrificați „uman”, iar importurile și vânzările au fost oprite.

Societatea locală pentru prevenirea cruzimii față de animale, care administrează clinici veterinare, a îndemnat la o regândire.

„SPCA este șocată și îngrijorată de recentul anunț al guvernului privind exterminarea a peste 2.000 de animale mici, care nu a luat în considerare bunăstarea animalelor și legătura dintre om și animal”, a declarat aceasta.

Secretarul de stat pentru sănătate, Sophia Chan, a declarat într-o conferință de presă că autoritățile au acționat din prudență, chiar dacă nu există dovezi că animalele domestice pot infecta oamenii.

„Proprietarii de animale de companie ar trebui să mențină o bună practică de igienă, inclusiv să se spele pe mâini după ce ating animalele, după ce le manipulează mâncarea sau alte obiecte și să evite sărutul animalelor”, a declarat, de asemenea, directorul Departamentului pentru Agricultură, Pescuit și Conservare, Leung Siu-fai Leung, reporterilor.

Hong Kong a testat, de asemenea, iepuri și chinchile, dar numai hamsterii au fost pozitivi. Toți au fost importați din Olanda, potrivit radiodifuzorului local RTHK.

În întreaga lume, au existat cazuri de coronavirus și la câini și pisici, deși oamenii de știință spun că nu există dovezi că animalele joacă un rol major în contagiunea umană.

Leung a declarat că hamsterii din Hong Kong au trebuit să fie eutanasiați, deoarece era imposibil să fie ținuți în carantină și observați fiecare dintre ei. Cumpărătorii de hamsteri după 22 decembrie 2021 ar trebui să îi predea autorităților pentru sacrificare și să nu îi lase pe străzi, a adăugat el.

În septembrie anul trecut, trei pisici de companie care au fost testate pozitiv pentru coronavirus au fost sacrificate în orașul chinez Harbin, ceea ce a provocat o reacție pe rețelele de socializare.

Danemarca a sacrificat milioane de nurci în 2020 pentru a limita mutațiile COVID-19. Iar unele regiuni din Rusia au inoculat animale împotriva COVID-19 după ce Moscova a declarat că a înregistrat primul vaccin din lume pentru animale în urma unor teste efectuate pe câini, pisici, vulpi și nurci.

Nikolaus Osterrieder, decanul Colegiului Jockey Club de Medicină Veterinară și Științe ale Vieții de la City University of Hong Kong, a declarat că lanțurile de transmitere de la om la animal la om sunt rare, dar se întâmplă, așa cum s-a întâmplat în cazul nurcilor.

„Este, evident, o măsură drastică, dar care este o consecință a (normelor) Covid zero”, a spus el despre măsurile luate de Hong Kong. „Hamsterii sunt foarte sensibili la SARS-CoV-2 și pot produce cantități mari de virus”.

Grupul mondial de protecție a animalelor World Animal Protection a declarat că măsurile au fost premature. „Sacrificarea animalelor ar trebui să fie întotdeauna o ultimă soluție și încurajăm guvernele să exploreze mai întâi alte opțiuni, cum ar fi carantina”, a declarat Jan Schmidt-Burbach, director de cercetare.

După trei luni fără nicio transmitere locală, Hong Kong a înregistrat în acest an zeci de noi cazuri de coronavirus la oameni, declanșând noi restricții asupra zborurilor și vieții sociale.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tânăr de 24 de ani și-a cumpărat o insulă privată în Finlanda, mai ieftină...
Ce a primit Andreea din Sibiu, după ce a comandat meniul zilei, la 28 de...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Crima de la Brăila. Primele declarații făcute de soțul Marinei, medicul stomatolog ucis cu sânge...
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Românii trăiesc, în medie, 59 de ani fără să se confrunte cu probleme de sănătate...
Structură SUBTERANĂ MAYAȘĂ și PIRAMIDE ASCUNSE, descoperite în pădurile tropicale din Mexic
Adio, doamnă! S-a stins marea actriță. Toată lumea a iubit-o pe legendara regină
Fel de mâncare tradițional popular mortal. În fiecare an mor aproximativ 20.000 de oameni
Probleme între Florin Salam și Roxana Dobre?! Bruneta ar fi plecat de acasă, împreună cu...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana....
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Confruntarea avioanelor de vânătoare în Bătălia Angliei